Culturen en Tradities geven kleur aan het leven

Maar wat weten we er eigenlijk  van en over? Om er meer over te weten te komen zou ik je graag willen meenemen naar de er wereld achter. In het wat, waarom, en hoe. In onze stad met zoveel Wereldburgers is er genoeg te vertellen en te delen. De  onderwerpen in de SPECIAL zullen verrassend en afwisselend zijn.

Special

2021 In aanloop naar KetiKoti. Het vieren en herdenken van de afschaffing van de slavernij.

Heb ik interviews gedaan en opgenomen over de volgende onderwerpen.

  • De geschiedenis en wat niet in de geschiedenisboeken staat
  • Kinderen in de Slavernij
  • De oorsprong van het Surinaams kinderliedje Faja Siton
  • De oorsprong van en gebruik de Tjoerie

Slavernij en wat niet in de geschiedenis boeken staat

 

Interview van Vrouw bijt Man over de #Slavernij en wat niet in de #geschiedenisboeken staat. In de geschiedenis is een stukje gebeurd en een stukje beschreven. De meeste tot #Slaafgemaakte kinderen en volwassenen werden gehaald uit het westen van #Afrika en verscheept naar #Suriname. De periode van de #Slavernij was van 1637 tot 1863. In 2023 is het herdenkingsjaar 160 jaar #Slavernij verleden/erfenis.

Kinderen in de Slavernij 1637 – 1863

 

Interview van Vrouw bijt Man over kinderen in de #Slavertijd worden er ook een aantal liedjes vanuit die tijd gezongen en de uitleg daarvan gegeven. De #slaafgemaakte kinderen en volwassenen werden uit het westen van #Afrika gehaald en naar #Suriname verscheept. Bron in aanloop naar het interview, dank aan Kwasi’s Sranan Consultancy.

De oorsprong van het Surinaamse kinderliedje Faja Siton

 

Interview van Vrouw bijt Man over Het lied Faja Siton is een lied uit het #Slavernij verleden. Kinderen leerden dit kinderlied in het verleden op de basisschool in #Suriname als herinnering aan de #Slavernij. De tekst van het liedje is als volgt: Faja Siton no bron mi so, no bron me so, Adyen masra Jantje kiri sima pikin. Letterlijk vertaald : Vuursteen brand mij niet zo, brand mij niet zo, alweer heeft meester Jantje een kind vermoord. Bron in aanloop naar het interview, dank aan Kwasi’s Sranan Consultancy.

De oorsprong van de Tjoerie en het gebruik ervan

 

Interview van Vrouw bijt Man waarin wordt verteld dat de oorsprong van de #Tjoerie uit de #Slavernij komt, waar het gebruikt werd als communicatie en waarmee de afkeer, verontwaardiging of minachting, werd uitdrukt. Ook nu nog wordt het maken van een Tjoerie in met name #Suriname gebruikt.

Vrouw bijt Man heeft een geweldig interview met een super enthousiaste gids van de molen over de geschiedenis en de werkzaamheden van vandaag de dag. #Molen De Ster is een 8-kante stellingmolen gebouwd in 1866 en staat aan de Kralingse Plas in #Rotterdam. In de windmolen wordt snuiftabak en specerijen gemalen. Fantastisch om te zien dat er nog zoveel werkzame molens in #Nederland zijn.